1) Which section of the Indian Penal Code, 1860 defines the term ‘voluntarily’?

a) Section 37
b) Section 2
c) Section 38
d) Section 39

2) In every criminal proceeding, the law starts off with:

a) The contention of mens rea
b) Presumption in favour of innocence of the accused
c) Presumption that the crime is committed by the accused
d) Presumption that the sufferer is free from any guilt

3) Innuendo, in legal terms, is:

a) Defamation
b) Nuisance
c) Trespass
d) Battery

4) In case of kidnapping, the minor’s consent is:

a) Material
b) Immaterial
c) A mitigating circumstance
d) Partly material

5) In legal terms, permanent dispossession of the sight of either eye would amount to:

a) Grievous hurt
b) Hurt
c) Assault
d) All of the above

6) The minimum number of persons required for a criminal conspiracy is:

a) 1
b) 2
c) 5
d) 12

7) A hostile witness is:

a) Unfavorable witness
b) Adverse witness
c) A witness who was at the place of the incident when it happened
d) Both (a) and (b)

8) ‘Unlawful killing of a person by his friend/acquaintance would be termed as Genocide.’

a) Yes, the statement is correct
b) No, the statement is not correct
c) This statement is partially correct
d) None of the above

9) To depart secretly and hide oneself (in legal term) means to:

a) Escape
b) Abscond
c) Break out
d) Run off

10) The action of forcibly taking a person or persons (minor or adult) away against their will is called:

a) Abduction
b) Kidnapping
c) Abscond
d) Both (a) and (b)

11) Which of the following is a landmark judgment with respect to abolition of bonded labour in India?

a) Bandhua Mukti Morcha Case
b) Olga Tellis Case
c) Shah Bano Case
d) Vodafone Case

12) The maxim ‘ignorantia facit doth excusat, ignorantia juris non excused’ means:

a) Ignorance of fact excuses, ignorance of law does not excuse
b) Ignorance of law excuses, ignorance of fact does not excuse
c) Ignorance due to which mistake occurs is excused if done in good faith
d) Ignorance due to which a vital mistake occurs, is not excused even if done in good faith

13) Generally under the IPC, nothing is considered to be an offence is it is done by a child under_____ years of age.

a) Six
b) Seven
c) Eight
d) Nine

14) ‘Homicide can never be lawful’. This statement is:

a) True
b) False
c) Partly true
d) None of the above

15) The law Commission’s framed _____ report reiterated the need to treat juveniles with care and not punish them

a) 181st
b) 42nd
c) 180th
d) 179th

16) Guidelines for the protection of witness were issued in the

a) Neelam Katara Case
b) Shivani Bhatnagar Case
c) Ketan Tirodkar Case
d) Noida Double Murer Case

17) In legal terms, a ‘Recidivist’ is a/the:

a) First time criminal
b) Believer
c) Atheist
d) Habitual Criminal

18) The right of Private defence under the IPC is available for the protection of:

a) Self and of property
b) Self, other human and of property
c) Self and other humans
d) Only self

19) A dishonor of cheque attracts criminal liability under:

a) Indian Contract Act
b) Negotiable Instrument Act
c) General Clauses Act
d) IPC

20) Which among the following maxims means ‘An act does not make a person guilty, unless the intention is also guilty’?

a) Actus non facit reum, nisi mens sit rea
b) Bona fides non paitur, ut bis idem exigatur
c) Debet esse finis litium
d) Equity sequitur legem

21) The Indian Penal Code, 1860 is a:

a) Substantive law
b) Procedural law
c) Remedial law
d) None of the above

22) A juvenile under the Juvenile Justice Act, 2000 is one who has not completed:

a) 18th year of his/her life
b) 16th year of her life and 18th year of his life
c) 18th year of her life and 16th year of his life
d) 21st year of his/her life

23) Death caused by grave and sudden provocation is:

a) Culpable homicide
b) Culpable homicide amounting to murder
c) Culpable homicide not amounting to murder
d) Murder

24) Latin maxim ‘in criminalibus, probationes bedent esse luce clariores’ means:

a) In criminal cases, the proofs ought to be clearer than the light
b) An act does not make a person guilty, unless the intention i also guilty
c) No one shall take advantage of his own wrong
d) None of the above

25) The Indian Penal Code, 1860 was prepared by the First Law Commission, chaired by:

a) Lord Dalhousie
b) Lord William Bentinck
c) Lord Macaulay
d) Lord Wellesley

26) Which law commission dealt with offences related to religion and section 295A?

a) 4th
b) 5th
c) 6th
d) 41st

27) The crime of ‘unlawfully damaging or destroying property by fire’ is called:

a) Robbery
b) Arson
c) Buggery
d) Deceit

28) The no. of person required to constitute the offence of unlawful assembly as under the IPC are:

a) Exactly 4
b) 3 or more
c) 5 or more
d) 10 or more

29) I A criminal offence is committed only when an act, which is forbidden by law, is done voluntarily
II Ordinarily, a crime in not committed, if the mind of the person committing the act is innocent

a) Both I and II are incorrect
b) Both I and II are correct
c) Only I is correct
d) Only II is correct

30) The word _____ has not been defined anywhere in the IPC, but its essence is reflected in almost all the provisions of the IPC:

a) Knowingly
b) Voluntarily
c) Mens rea
d) Fraudulently

31) ‘Robbery’ becomes ‘Dacoity’, when the total number of people committing the same is:

a) At least 2
b) At least 5
c) At least 10
d) Over two but less than five. If over five persons are involved, it becomes extortion

32) The vital ingredients of a crime are:

a) Knowledge, intention and action
b) Motive, intention and knowledge
c) Motive, mens rea and actus reus
d) Only Actus reus and mens rea

33) Homicide, in legal terms, means:

a) Capital sentence
b) Killing of a human being by another human being
c) Murder
d) Murder, Culpable homicide, Rape or Kidnapping

34) When a person who committed a crime is to be prosecuted, the burden of proof lies upon the:

a) Court
b) Police
c) Prosecution
d) Defence

35) A person who helps someone else commit a crime is known as:

a) Antagonist
b) Principle
c) Hinderer
d) Accomplice

36) ‘The concept obtained in a case of sexual intercourse by means of fear of death or hurt does not constitute rape’

a) True
b) False
c) Partly true
d) None of the above

37) From the following, identify the article of the Constitution of India which stipulates that President of India is exempt from the operation of criminal law?

a) Article 360
b) Article 359
c) Article 361
d) Article 358

38) One of the essential conditions for an accused to be protected under mistake of law and bonafide act is:

a) Good faith
b) Element of ignorant
c) Non committing nature to the act
d) Negligence

39) The juvenile Justice Act, 2000 defines a juvenile to be a child whose has not completed _____ years of age.

a) 6
b) 7
c) 8
d) 9

40) Which of the following maxim means ‘Let the punishment be proportioned to the crime’?

a) Derogatur legi, cumm pars detrahitur; abrogatur legi, cum prorsus tollitur
b) Culpa paena pae esto
c) Ex nudo pacto non oritur action
d) Generalia verba sunt generaliter intelligenda

41) The term abet in general usage means:

a) Assist and promote
b) Help and perform
c) Perform and complete
d) Promote and perform

42) When two or more persons agree to do or cause to be done an illegal act it is called as:

a) Pursuance of common object
b) Criminal conspiracy
c) Common intention
d) Abetment and commission of crime

43) Offences against public tranquility are generally referred to as:

a) Assault
b) Conspiracy
c) Group offence
d) Group offences and unlawful assembly

44) ‘Prosecution’ means:

a) A civil suit
b) An action in torts
c) Institution of suit
d) Making of criminal charge before a judicial magistrate

45) All the offences (with one exception) relating to marriage under chapter XX under IPC deal with:

a) Marital rape
b) Infidelity
c) Dowry death
d) Dowry

46) Offence of theft can only be against:

a) Movable and immovable property
b) Movable property only
c) Immovable property only
d) None of the above

47) Sexual intercourse with a girl below the age of _____ years amounts to rape, even if it is done with the consent of the girl

a) 16 years
b) 18 years
c) 17 years
d) 21 years

48) ‘The consent obtained in a case of sexual intercourse by means of fear of death or hurt does not constitute rape.’

a) True
b) False
c) Partly true
d) None of the above

49) A person who helps someone else commit a crime is known as:

a) Antagonist
b) Principle
c) Hindered
d) Accomplice

50) Which section of the IPC deals with the offence of murder?

a) Section 299
b) Section 300
c) Section 199
d) Section 200

ANSWERS:-

01)d    02)b    03)a    04)b    05)a   06)b    07)d    08)b    09)b    10)a    11)a    12)a    13)b     14)b    15)b   16)a    17)d    18)a    19)b    20)a   21)a    22)a    23)c    24)a    25)c   26)b    27)b    28)c    29)b    30)c   31)b    32)c    33)b    34)c    35)d
   36)b    37)c    38)a    39)a    40)b   41)a    42)b    43)d    44)d    45)b   46)b    47)a    48)b    49)d    50)b

YOU CAN REGISTER FOR OUR CORRESPONDENCE COURSES HERE.

You can read more about English HERE

You can read more about Logical Reasoning HERE

You can read more of Current Affairs HERE

You can read more of Legal Reasoning HERE.

You can read more of General Knowledge HERE

 

CLATapult was founded by 7 alumni of NUJS in 2012. It boasts of some fantastic teachers from NUJS (Remember! CLAT Coaching by those who have been there and done that)  and, currently, has 2 centers in Kolkata and 1 in Bhubaneswar.

Leave A Comment

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter message.